Ornamenten Amsterdam Zuid

Ornamenten Amsterdam Zuid, behoud en onderhoud

Op  4 juni stonden wij met onze bakfiets op de Zuidermarkt om informatie te geven over onderhoud en behoud van ornamenten in Amsterdam Zuid.

Ornamenten Amsterdam Zuid
De ruime huizen in Oud Zuid werden aan het eind van 19de eeuw gebouwd.  Welgestelde lieden bouwden daar hun huizen. En er was ook sprake van kleinschalige projectontwikkeling. Toepassing van veel sier-elementen en uitgebreide ornamentiek was een must. Niet alles was handwerk. Het was de tijd van de industrialisatie en er werd volop geexperimenteerd met nieuwe technieken. De Stijl was  Nieuwe Kunst en  Neo Renaissance. Stucplafonds, bijvoorbeeld van de Silberling collectie konden uit de catalogus besteld worden. Sier-elementen in de woning waren belangrijk en werden vaak op elkaar afgestemd.

 

[photomosaic ids=”2772,2016,2746″]

 

Veel bevestigingen van ornamenten zijn inmiddels meer dan 100 jaar oud en worden nooit nagelopen of gecontroleerd.  Vaak komt het voor dat men denkt dat alles in orde is, maar er is gewoon nooit naar de situatie gekeken. Wij raden aan om dit wel te doen. Vraag vrijblijvend advies over uw onderhoudssituatie!

Zuidermarkt
De Zuidermarkt is een fantatische food markt, op het het plein bij de Jacob Obrechtstraat en de Johannes Verhulststraat, door sommigen ook wel Zuidermarktplein genoemd.

Zuidermarkt

Zuidermarkt in Amsterdam-Zuid

Op deze markt verkopen ze werkelijk alles wat de food liefhebber of lekkerbek gelukkig maakt: zuidvruchten, frambozentaart, heel veel vers brood in alle soorten en maten, verantwoorde hamburgertjes (?), olijven, paddenstoelen, delicatessen, verse vis,  noten en nog veel meer. Allemaal even lekker! Kers op de taart is de groente- en fruitkraam, die geheel op vrijwilligers draait. Dat zijn vooral  mensen uit de buurt, maar iedereen kan lid worden en op de markt meedraaien. Daarbij is het  streven is om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met biologische groente en fruit van het seizoen. En dat initiatief lijkt prima te slagen met zo’n fantastische markt.

 

 

Wij hielden ons vandaag vooral met ornamenten bezig en probeerde alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. We kochten dus niet zoveel in: Alleen wat postelein en een bloemkooltje, heerlijke noten,  scones en ook de olijfolie kan zeker niet onvermeld blijven.