Beelden

Beelden en Sculpturen

Wij maken nieuwe beelden en sculpturen en exacte replica’s in allerlei soorten en maten.

Beelden maken is een ambacht
beeldBij Ornamenten Restauratie Amsterdam vindt productie, reproductie en reconstructie van beelden en sculpturen plaats. Onze benadering is ambachtelijk. Wij zien beelden maken als een ambacht, waarin creatief vakmanschap, ontwerp en erfgoed samenkomen (craftmanship). Wij hebben oog voor geschiedenis en cultuurhistorische aspecten en gevoel voor kwaliteit. In ons ambacht is natuurlijk ook ruimte voor hedendaagse kennis en moderne technieken.

Werkwijze
Bij de productie gebruiken wij klassieke methoden: (handmatig) modelleren en moulding (mallen maken): het beeld wordt gevormd door gebruikmaking van een mal.

 

Materialen
Veelvuldig toegepaste materiaalsoorten zijn mortels en gietsteen. Door het gebruik van mortels van hoge kwaliteit kunnen wij de kleur en structuur van replica’s aanpassen aan de omgeving van steenachtige elementen of natuursteen. We maken o.a. gebruik van de morteltechnologie van Jahn Internationale Restauratietechnieken. Daarnaast zijn wij goed bekend met nieuwe materialen, zoals composiet. Wij testen traditionele receptuur en experimenteren met nieuwe materialen. In elke situatie bekijkt Ornamenten Restauratie Amsterdam welke inzet van methoden en materialen tot het beste resultaat leidt.

statig leeuwenbeeld
statig beeld van een leeuw

Reproductie
In sommige gevallen is reproductie een heel bewuste keuze. Men kan bijvoorbeeld bestaande modellen, die te lijden hebben onder de weersomstandigheden vervangen door een replica. Soms gebeurt het uit voorzorg. Het origineel kan dan veilig worden bewaard.

Reconstructie van sculpturen
Soms ontbreken er delen van een origineel beeld. Na grondig onderzoek worden de ontbrekende onderdelen gereproduceerd. Het originele ontwerp wordt in oude glorie hersteld.