Balkon consoles

Balkon consoles of balkonornamenten

Ornamenten Restauratie Amsterdam is gespecialiseerd in balkon consoles, ook bekend als balkonornamenten. Enkele modellen zijn gemakkelijk te bestellen in onze webshop. U kunt bij ons terecht voor balkon-  en gevelornamenten in alle soorten en maten.

Controleer de balkon console!

Veel panden zijn voorzien van fraaie balkon ornamenten. Maar aan de buitenkant is de staat van onderhoud niet altijd goed te zien. Dit wordt ook lang niet altijd gecontroleerd. Terwijl de buitenkant er nog redelijk uitziet, kan het materiaal wel door-en-door gescheurd zijn. Ook verroeste ankers en slechte bevestigingswijzen zien wij geregeld. Vooral bij woningen van ongeveer 120 jaar oud raden wij onderhoud en controle aan!

Beschadigde balkon ornamenten

Bij beschadigde consoles zijn vaak kleine of grote scheuren zichtbaar. Of er zijn stukken afgebrokkeld. Als de console is aangetast, is het zeker een goed idee om deze na te laten kijken.

balkon console ornament controle

Loszittende onderdelen

Soms heeft de console alleen een sierfunctie. Het zijn sier-elementen. In dat geval is er geen bevestiging of directe verbinding met het balkon. Raakt een console beschadigd, dan kunnen delen van de console volledig los komen. En vervolgens gemakkelijk naar beneden vallen. Dit gebeurt in de praktijk ook geregeld. Een controle is dan geen luxe.

Beschadigde balkon console

Ontbrekende balkon consoles

Bij sommige balkons ontbreken de consoles volledig. Wij maken dan een reconstructie.
Het balkon wordt voorzien van nieuwe elementen: replica’s.

Nieuwe console

Historisch ornamenten balkon in de 19e eeuw

In de 19e eeuw werden vaak consoles onder de balkons geplaatst. De balkon console was een afwerking van de draagconstructie. Dat is ook de reden dat er nu vaak schade is: de balkons zijn meer dan 100 jaar oud.

Materialen gebruikt voor balkon consoles

Deze materialen kwamen vroeger vaak voor.

  • Mortels
  • Hout
  • Terra cotta
  • Gietijzer
  • Zink

In dit filmpje laten we zien hoe de console over de H-balk wordt geplaatst.

Marnix van de WeijerMarnix van de Weijer
12:42 19 Aug 21
Door Christian onze sierplafonds laten restaureren. Week per plafond bezig geweest en zeer grondig aangepakt. Wil zorgt voor goede communicatie en verwachting vooraf. Het werk van Christian is vervolgens zeer secuur en kundig. Bij herstel plafond moet je wel even sterke maag hebben als de constructie bloot wordt gelegd, maar heb vertrouwen want het resultaat is super. Dank Wil en team!
Lita LieLita Lie
10:52 13 Nov 20
Balkon consoles naar volle tevredenheid gemaakt. Wil en medewerkers hebben prima werk geleverd. Dit bedrijf zeer aan te bevelen
ElspethElspeth
14:24 12 Jan 19
Wil en haar team waren gedurende het hele proces zeer responsief en geruststellend. Ik heb een originele Silberling-plafondlijst en deze was meer dan vijf jaar geleden licht beschadigd door binnendringend water. Na het droge weer in de zomer van 2018 begon de schade toe te nemen en was ik bang dat het hele plafond naar beneden zou komen.Ik heb verschillende plafondreparateurs gebeld en Wil nam echt de tijd om me gerust te stellen en het proces uit te leggen.Het team was zeer efficiënt en zo schoon en netjes als je kunt zijn voor zo'n stoffige klus. Ik maakte me geen zorgen om ze alleen in huis te laten om te werken en hoewel het erg stoffig was nadat ze vertrokken, was dit alleen in de kamer waar ze werkten en het was gewoon een kwestie van dweilen en schoonmaken om op te ruimen.Onderstaande foto's tonen voor, tijdens en direct erna. Nu alleen nog schilderen en dan is het weer perfect!
Dirk VermeijDirk Vermeij
17:18 26 Sep 18
Mooi handwerk.
Rob GooijerRob Gooijer
14:16 28 Jul 18
js_loader