Balkon consoles

Onderhoud van balkon consoles is belangrijk!

balkon console marnixstraat
balkon consoles vervangen

Balkon console
Ornamenten Restauratie Amsterdam is gespecialiseerd in balkon consoles. U kunt bij ons terecht voor restauratie en reproductie van balkon ornamenten in alle soorten en maten.

 

Historisch ornamenten balkon in de 19e eeuw
In de 19e eeuw werden vaak consoles onder de balkons geplaatst. De balkon console diende als afwerking van de draagconstructie.  Op het ogenblik zien we dat er vaak schade veel schade voorkomt. De reden is eenvoudig: de balkon consoles zijn meer dan 100 jaar oud. Niet alleen de balkon console heeft onderhoud nodig. Ook de constructie dient vaak nagekeken te worden.

 

balkon consoles constructie onderzoek
onderzoek constructie balkon consoles

Monumentenzorg
Wij kunnen voldoen aan de voorschriften, die door Monumentenzorg worden gesteld. Er zijn ook veel panden in Amsterdam, die niet onder Monumentenzorg vallen. Deze panden van rond de 130 jaar oud zijn voorzien van fraaie ornamenten en balkon consoles. Aan de buitenkant is de staat van onderhoud niet altijd duidelijk vast te stellen. Dit wordt ook niet door de overheid gecontroleerd. Terwijl de buitenkant er op het blote oog nog redelijk uitziet, kan het materiaal van steen of stuc door-en-door gescheurd zijn. Ook doorgeroeste ankers en slechte bevestigingswijzen komen veelvuldig voor.

 

Beschadigde balkon ornamenten
Bij beschadigde consoles zijn vaak kleine of grote scheuren zichtbaar of er zijn stukken afgebrokkeld. Als de console is aangetast, is het zeker een goed idee om de constructie na te kijken.

 

Loszittende elementen

Soms heeft de console alleen een sierfunctie. Het zijn sier-elementen. In dat geval is er geen bevestiging of directe verbinding met het balkon.

balkon consoles herstellen
productie balkon elementen

Raakt een console beschadigd, dan komt de console (of onderdelen van de balkon console) volledig los te zitten en kan vervolgens gemakkelijk naar beneden vallen. Dit komt geregeld voor. Een controle is dan geen luxe.

 

Ontbrekende van balkon console
Bij sommige balkons ontbreken de consoles volledig. Wij maken dan een reconstructie. Het balkon wordt voorzien van nieuwe elementen: replica’s.

 

ornamenten balkon
ornamenten balkon

Materiaalsoorten
Balkon elementen kwamen in uiteenlopende soorten en maten voor. De volgende materialen werden gebuikt:

  • Zink
  • Terracotta
  • Hout
  • Gietijzer
  • Mortels


Vraag advies of onze vrijblijvende offerte!
Neem contact op met Ornamenten Restauratie Amsterdam.
In onderstaand filmpje laten we zien hoe de console over de H-balk wordt geplaatst.