Ornamenten plafond reconstructie en restauratie

Ornamenten plafond

Behoud van ornamenten plafonds
Wij zijn gespecialiseerd in het behoud van oude plafonds. We bekijken graag met u de mogelijkheden voor restauratie en reconstructie van uw ornamenten plafond. Eerst wordt gekeken of het oude plafond goed is bevestigd. Vervolgens kijken we hoe we het plafond in de originele staat kunnen terugbrengen.

 

Reconstructie
Daar waar nodig, vindt reconstructie plaats van het ornamenten plafond. Soms ontbreken grote of kleine delen van de plafondornamenten. Dan is het mogelijk om de ontbrekende delen te reproduceren. Na restauratie krijgt het ornamenten plafond zijn charme en uitstraling terug. Er is veel mogelijk. Zelfs ornamenten plafonds, die in veel gedeelten uiteen gespat zijn, kunnen worden hersteld!

Oude ornamenten plafonds op riet
Oude plafonds bestaan vaak uit riet, vastgezet op rachels. Op dit riet werd een stuclaag aangebracht en vervolgens werden daarop de ornamenten aangebracht. De stijl van de ornamenten veranderde door de eeuwen heen.

Historische bouwstijlen
Barok, rococo, jugendstil, de diverse empire stijlen, neoclassicisme en eclectische bouwstijlen sierden woningen en interieurs.Afbeeldingen van 19e eeuwse plafondornamenten:

 

Tijdens de bouwgolf aan het eind van de 19e eeuw werd zeer uitbundig geexperimenteerd met details en materialen. In veel oude woningen zijn de oorspronkelijke ornamenten nog aanwezig. Een fraai behouden gebleven ornament is ook in een hedendaags interieur helemaal op zijn plaats!

Herstel plafondornamenten en reproductie
Soms komen de ornamenten vrijwel ongeschonden onder een verlaagd plafond te voorschijn. Vaker ontbreken er delen van een ornament of er zijn er kleine of grotere beschadigingen zichtbaar.

Mallen (moulding)
Met behulp van mallen kunnen de ontbrekende delen van de plafondornamenten worden hersteld. Het onbeschadigde deel dient als basis voor de mal en de ontbrekende delen worden vervolgens gereconstrueerd. Het beschadigde plafondornament wordt vervangen door een nieuw element. Het plafond blijft behouden. De reconstructie is gebaseerd op de bestaande plafondornamenten en niet te onderscheiden van het origineel.

 

reproductie plafondornamenten
plafondornament

Ervaring en routine
Wij zien heel veel oude plafonds. Vaak met dezelfde soort problemen. Het afgelopen jaar herstelden wij o.a. ornamenten plafonds in Amsterdam, aan de Willemsparkweg, Van Eeghenstraat, Nasaukade, Bilderdijkstraat, Keizersgracht, Herengracht, Stadhouderskade, Saxenburgerstraat, het Singel, Rechtboomsloot, Marnixstraat etc. meerdere plafonds in Utrecht, en bijvoorbeeld een reconstructie van een fraai oud plafond van een dijkwoning in Oud Beyerland.

REDELIJKE prijzen
Omdat dit ons dagelijks werk is, brengen wij veel ervaring en routine mee naar ons werk. En dat resulteert in redelijke prijzen. BEL ONS GERUST VOOR MEER INFORMATIE!