Historisch Stucwerk

Restauratie van historisch stucwerk

Heeft u historisch stucwerk thuis of aan uw pand? Dan kan dit prachtig staan! Het brengt ons naar het verleden en het laat de rijke woonhistorie zien. Historisch stucwerk is dus bijzonder stucwerk. En ook het onderhoud is bijzonder. Het vereist kennis van materialen en inzicht in historische vormtaal. Verder is het gebruik van de juiste technieken belangrijk. Hier komt Ornamenten Restauratie Amsterdam om de hoek kijken. Dankzij 20 jaar ervaring weten wij precies welke techniek wij waar moeten inzetten. Wacht dus niet langer wanneer uw historisch stucwerk of stucplafond restauratie nodig heeft.

Inzicht in historisch vormentaal

Doordat wij al jaren ervaring hebben met het herstellen van historisch stucwerk, weten wij welke materialen wij moeten inzetten en hebben wij inzicht in historische vormentaal. Het eindresultaat wordt vooral bepaald door de artistieke kwaliteiten van de kunstenaar of stukadoor. Wij hebben deze technische kennis en artistieke vaardigheden in huis. Maak nu vrijblijvend een afspraak en bespreek het herstel van uw historisch stucwerk met ons.

Belangrijke punten waar wij aan voldoen

Omdat het belangrijk is om de juiste technieken toe te passen bij het herstellen van historisch stucwerk, hebben wij de belangrijkste punten waar wij aan voldoen op een rij gezet:

 • Technische kennis
 • Inzicht in vormentaal
 • Veel verstand van materialen
 • Oog voor detail
 • Artistieke kwaliteit

Diverse stucwerk stijlen

Door de eeuwen heen zijn stijlen en vormen steeds veranderd. Het is belangrijk om bij het historisch stucwerk herstel hier ook rekening mee te houden. Niet ieder stucwerk komt uit dezelfde periode. Wij hebben voor u een aantal belangrijke punten per eeuw op een rij gezet.

17e eeuws historisch stucwerk

Aan het eind van de 17e eeuw komt de Lodewijk XIV stijl in Nederland in de mode. De stijl is zwaar en pompeus. Symmetrie is belangrijk. Deze plafonds hebben zwaar lijstwerk en grote ornamenten. In het midden zit vaak een mythologische voorstelling. Alle vlakken zijn bewerkt met patronen, zoals bijvoorbeeld ruiten. En verder zijn er veel engeltjes (putti), bloemen, bladeren en fruit te zien.

18e eeuws historisch stucwerk

In de 18e eeuw komt een lichtere stijl op en ontstaat de rococo, ofwel de Lodewijk XV stijl. We zien dan veel asymmetrische vormen. De zwierige vormen lijken soms zelfs bijna los te komen van de ondergrond.

19e eeuws historisch stucwerk

In de 19e eeuw worden de stucplafonds leger. De ornamenten plafonds bestaan dan uit een hoofd ornament en vier hoekstukken. Het stucornament wordt industrieel gemaakt. De firma’s Silberling & Co en Bennewitz zijn de belangrijkste producenten. In de 2e helft van de 19e eeuw vindt dan een echte bouwgolf plaats. Met veel nieuwe materialen, producten en kleuren. En dat in allerlei combinaties. Dat levert vervolgens de eclectische bouwstijl op.

Stucwerk van vroeger

Vroeger was de entree heel belangrijk. De hal en de gang waren echte blikvangers met lange fraaie stuc-gangen. In deze stuc-gangen zag u beelden, halve beelden (stuc-beelden) en stuc-figuraties. Dit komt in Amsterdam nog geregeld voor. Bij herstel hiervan is techniek en artistieke kwaliteit van belang. En ook toen al werd er veel gebouwd en verbouwd. Hierdoor zijn er veel verschillende stijlen door elkaar te zien. Tegenwoordig wordt vooral een goed samenhangend ontwerp van historisch stucwerk gewaardeerd.

De voordelen van Ornamenten Restauratie Amsterdam

Historisch stucwerk herstellen is ons dagelijks werk. Dat brengt veel ervaring en routine met zich mee, dit ziet u ook terug in te prijs. U geniet bij ons van de volgende voordelen:

 • Kennis, vakmanschap en artistieke kwaliteiten
 • 20 jaar ervaring
 • Lid van Art Restorers Association
 • Veel plafonds hersteld
 • Vrijblijvend advies
 • Familiebedrijf

Wat brengt de toekomst

Historisch stucwerk komt in vele soorten en maten. Met zorg en aandacht kan dit behouden blijven. Op het ogenblik is er weer een trend naar een rijke leefomgeving. Ornamenten en beelden worden vaker toegepast. Net als decoratie en relief. En ook in de openbare ruimte komt een ornament weer geregeld voor.

restauratie van historisch stucwerk

Neem contact met ons op voor restauratie van historisch stucwerk

Wilt u uw stucplafond herstellen of heeft u historisch stucwerk dat toe is aan restauratie? Wacht dan niet langer en schakel Ornamenten Restauratie Amsterdam in. Onze deskundigen helpen u graag verder. U kunt ons bellen via 020-664 6046. Wanneer u kiest voor stucplafond restauratie, dan kunt u ons van te voren ook foto’s sturen van de beschadigingen. Wij komen vervolgens langs om te beoordelen wat er gedaan moet worden. Voor de mooiste ornamenten bekijkt u onze webshop.

Marnix van de WeijerMarnix van de Weijer
12:42 19 Aug 21
Door Christian onze sierplafonds laten restaureren. Week per plafond bezig geweest en zeer grondig aangepakt. Wil zorgt voor goede communicatie en verwachting vooraf. Het werk van Christian is vervolgens zeer secuur en kundig. Bij herstel plafond moet je wel even sterke maag hebben als de constructie bloot wordt gelegd, maar heb vertrouwen want het resultaat is super. Dank Wil en team!
Lita LieLita Lie
10:52 13 Nov 20
Balkon consoles naar volle tevredenheid gemaakt. Wil en medewerkers hebben prima werk geleverd. Dit bedrijf zeer aan te bevelen
ElspethElspeth
14:24 12 Jan 19
Wil en haar team waren gedurende het hele proces zeer responsief en geruststellend. Ik heb een originele Silberling-plafondlijst en deze was meer dan vijf jaar geleden licht beschadigd door binnendringend water. Na het droge weer in de zomer van 2018 begon de schade toe te nemen en was ik bang dat het hele plafond naar beneden zou komen.Ik heb verschillende plafondreparateurs gebeld en Wil nam echt de tijd om me gerust te stellen en het proces uit te leggen.Het team was zeer efficiënt en zo schoon en netjes als je kunt zijn voor zo'n stoffige klus. Ik maakte me geen zorgen om ze alleen in huis te laten om te werken en hoewel het erg stoffig was nadat ze vertrokken, was dit alleen in de kamer waar ze werkten en het was gewoon een kwestie van dweilen en schoonmaken om op te ruimen.Onderstaande foto's tonen voor, tijdens en direct erna. Nu alleen nog schilderen en dan is het weer perfect!
Dirk VermeijDirk Vermeij
17:18 26 Sep 18
Mooi handwerk.
Rob GooijerRob Gooijer
14:16 28 Jul 18
js_loader