Historisch stucwerk

Historisch stucwerk

historisch stucwerk

Historisch stucwerk
Herstel van historisch stucwerk vereist kennis van materialen en inzicht in historische vormentaal. Ook van belang is het gebruik van de juiste technieken.

Maar het eindresultaat wordt vooral bepaald door de artistieke kwaliteiten van de kunstenaar of stukadoor. Wij hebben deze technische kennis en artistieke vaardigheden in huis. Maak een vrijblijvende afspraak voor het herstel van uw historische stucwerk!
 

STIJLEN DOOR DE EEUWEN HEEN.

stucgang en stucwerk monument onderhoud en herstel
stucgang monument

17e-eeuws historisch stucwerk
Aan het eind van de 17e eeuw komt de Lodewijk XIV stijl in Holland in de mode. De stijl is zwaar, pompeus en symmetrisch. Dat zijn plafonds met zwaar lijstwerk, symmetrische krullen en zware ornamenten. Het midden van het ornamenten plafond heeft een mythologische voorstelling of patronen. Alle vlakken werden helemaal bewerkt. En dat leverde een overdaad aan putti, bloem- blad, en fruitmotieven op.
 
18e-eeuws stucwerk
In de 18e eeuw komt een lichtere stijl op en ontstaat de rococo, ofwel de Lodewijk XV stijl. We zien dan veel asymmetrische vormen. De zwierige vormen komen als het ware los van hun ondergrond.

 
19e-eeuws  stucwerk
In de 19e eeuw worden de stucplafonds steeds leger. De ornamenten plafonds bestaan dan meestal uit een hoofdornament en vier hoekstukken. Het stuc-ornament wordt industrieel gemaakt. Deze stuc-ornamenten werden o.a. door de firma’s Silberling & Co en Bennewitz, beiden uit Amsterdam, vervaardigd. In de 2e helft van de 19e eeuw vindt een ware bouwgolf plaats. Nieuwe producten, materialen en kleurstellingen worden toegepast. Er worden veel elementen gecombineerd in een eclectische bouwstijl.

stucgang monument Herengracht
monumentale stucgang Herengracht

 

Historisch stucwerk in hal en gang
De entree was van groot belang. Vooral in Amsterdam is veel stucwerk te zien. Lange stucgangen en indrukwekkende halpartijen, voorzien van stucbeelden en stucfiguraties. Vroeger werd er ook al veel gebouwd en verbouwd. Vooral historisch stucwerk met een goed samenhangend ontwerp wordt tegenwoordig enorm gewaardeerd. Ook in Gouda en Delft zijn lange stuc-gangen met fraai stucwerk.

 

Wat brengt de toekomst?
Het stucwerk uit de vorige eeuwen wordt zo goed mogelijk geconserveerd. Op het ogenblik is er weer een trend naar een rijker gedecoreerde leefomgeving. Ook met de openbare ruimte wordt creatiever omgesprongen. Door de voortgang van de techniek en ontwikkelingen op materiaalgebied is veel mogelijk.
Heeft u vragen over stucwerk, ornamenten en stuc-figuraties, neem dan contact op met Ornamenten Restauratie Amsterdam,
telefoon 020 – 6646046